Rusko: Americko-britské nálety na húsíov sú ozbrojenou agresiou

13.01.2024 Celý región

New York 13. januára (TASR) - Ruský veľvyslanec v OSN Vasilij Nebenzia v piatok nazval spoločné americko-britské letecké údery na húsíov v Jemene "donebavolajúcou ozbrojenou agresiou voči inej krajine". TASR správu prevzala od agentúry AFP.

"Tieto štáty podnikli masové nálety na jemenskom území. Týmto nehovorím o útoku na nejakú skupinu v krajine, ale útok na obyvateľov krajiny ako celku. Nasadili na to lietadlá, bojové lode a aj ponorky," vyhlásil Nebenzia.

Húsíjskí povstalci napojení na Irán začali v rámci podpory Palestínčanov útočiť na námorné trasy v Červenom mori a podnikať dronové a raketové útoky na Izrael. Deklarovali, že tieto útoky nezastavia, kým izraelská armáda neskončí svoju ofenzívu v Gaze.

Neskôr vyhlásili, že budú útočiť aj na lode smerujúce do Izraela, a varovali medzinárodné lodné spoločnosti pred využívaním izraelských prístavov.

V reakcii na túto eskaláciu Spojené štáty a Británia uskutočnili v noci na piatok desiatky leteckých útokov na vojenské ciele húsíov, pripomenula agentúra Reuters, podľa ktorej sa tak regionálny konflikt vyvolaný vojnou v Pásme Gazy rozšíril.
 

Vyberte región